5 lucruri despre negociere

Autor:

Ce faci cand furnizorii care iti plac au costuri sunt un pic mai mari decat ceea ce ai planificat in buget?
Bineinteles, exista doua optiuni: cauti in alta parte sau negociezi. Dar cum sa negociezi?

Trebuie sa tii cont de urmatoarele lucruri:

1. O buna negociere inseamna un compromis.

Oferi putin, primesti mai putin. Probabil, nu vei putea beneficia de rochia mult visata, dar poate o alta rochie se inscrie in tiparele a ceea ce iti doresti. Sau, fotograful a carui munca o iubesti, poate e dispus sa iti ofere un pachet cu mai putine ore de acoperire.

2. Cunoaste lucrurile de care te poti lipsi.

Un pas intr-o negociere reusita este sa cunosti lucrurile care nu sunt necesare. Un buchet cu flori de sezon este la fel de frumos ca un buchet cu flori exotice.

3. Intuieste cand vei avea sanse de succes.

Sigur, sunt anumite luni din an cand vei avea sanse mai mari de reusita in urma unei negocieri. Daca esti dispusa sa iti faci nunta la sfarsit de sezon, cand cererea nu este asa mare, altfel vei putea discuta optiunile tale cu furnizorii.

4. Arata furnizorilor ca intelegi si pozitia lor.

Cea mai inteleapta abordare in negociere este sa intelegi si pozitia furnizorului. O intrebare excelenta care iti poate deschide multe usi este: ” Ce ati putea sa imi oferiti in acest pret?”.
Intreband, vei obtine mai multe informatii. Furnizorul cunoaste serviciile (produsele) foarte bine si iti poate oferi alternative la care nu te-ai gandit.

5. Nu lua decizia de cumparare orientandu-te doar dupa pret.

Tu cum ai negociat cu furnizorii?