Considerente pentru alegerea fotografului de nuntă

Autor:

Nunta este un eveniment important şi trebuie documentată aşa cum merită. Memoria este un sistem care se corupe uşor şi, peste ani şi ani, fotografiile sunt singurele mărturii adevărate ale evenimentului. Nunta ţine doar zi şi nu sunt admise greşeli.
Pe lângă o relatare a evenimentului, fotografiile surprind şi emoţiile zilei. Un fotograf bun surprinde aceste elemente, dar şi micile detalii pe care nu le-ai observat (tatăl miresei profund emoţionat, etc)
În ultimii ani, fotografia a ajuns la un nou nivel. Există din ce în ce mai mulţi fotografi şi tehnologie performantă. Aceste lucruri se reflectă în multitudinea de opţiuni asupra cărora un viitor cuplu trebuie să se decidă şi, de obicei, mai multe opţiuni înseamnă mai mulţi bani cheltuiţi.
Poţi angaja chiar un fotograf foarte bun şi să ai fotografii demne de o galerie de artă. De aceea, este important să evaluezi un fotograf corect. O alegere corectă se face atunci când eşti informat.

Tipuri de fotografie


Înainte de a începe să te întâlneşti cu fotografii, trebuie să cunoşti ce tip de fotografie doreşti: portrete sau instantanee, film sau digital, culoare sau alb şi negru. Sunt fotografi care oferă o combinaţie între acestea.

Fotografii care adoptă un stil fotojurnalistic sau documentar se străduiesc să documenteze ziua nunţii aşa cum se desfăşoară, să spună o poveste. În multe cazuri, aceste fotografii sunt alb şi negru. Află dacă fotograful va face şi portrete şi fotografii de grup dacă aceste lucru sunt importante pentru tine.

Fotografii tradiţionali preferă un stil regizat care cere timp. Fotografiile se rezumă în a surprinde momentele tradiţionale: primul dans, tăierea tortului, şamd. Asigură-te că personalitatea fotografului ales este plăcută, pentru că acest fotograf va interacţiona mult cu invitaţii şi cu voi. Dacă în portofoliul lui ai observat fotografii regizate care ţi se par plictisitoare, înseamnă că nu va potriviţi.

Alb şi negru sau color?

Fotografia alb-negru a revenit în forţă în ultimii ani. Aceste fotografii sunt evocative, dramatice, cu accentul pe subiecţi şi pe emoţii. Privitorul nu este atras de detalii neimportante. Luminile şi umbrele creează o atmosferă nemuritoare. Aceste fotografii arată bine oricând şi avantajează pe toată lumea.
E de preferat să ai şi câteva fotografii color care să surprindă culoarea buchetului şi alte detalii asupra cărora ai petrecut mult timp să le planifici.
Cu fotografia digitală este mai uşor: o fotografie a fost transformată în alb-negru după eveniment şi se poate reveni asupra ei. Cu fotografia pe film trebuie să te hotărăşti înainte.

Film sau digital?

În trecut, raportul film/digital era în favoarea filmului. În prezent, raportul s-a schimbat în favoarea fotografilor care folosesc aparatură digitală. Fotografii profesionişti trebuie să deţină aparatură mai performantă decât ceea ce ai tu acasă. Fotografii care lucrează pe aparatură digitală petrec multe ore după eveniment editând fotografiile – retuşări, corecţii de culoare/contrast, şamd. Un alt avantaj este că fotograful vede imediat ceea ce a fotografiat.
Există fotografi care lucrează pe film pentru că filmul oferă un alt contrast, o altă textură, etc. Pentru că nu poate vedea imediat ce a fotografiat, fotograful trebuie să controleze foarte bine lumina.

Când să angajezi un fotograf?

Mulţi fotografi încheie contractele cu un an înainte. Nu este ieşit din comun să angajezi un fotograf imediat ce ai data stabilită şi restaurantul rezervat. Şansele de a angaja fotograful care îţi place se diminuează cu cât te apropii de ziua nunţii.

Cât costă un fotograf?

Răspuns scurt: între gratis şi câteva mii de euro.

Poate ai un prieten pasionat de fotografie, care se laudă că deţine aparatură performantă şi este dispus să lucreze gratuit. Sau poate cunoşti pe cineva care face fotografie de produs, fashion, şamd şi este dispus să îţi facă pozele la nuntă.
Nu există substitut pentru un fotograf profesionist de nuntă. Are experienţa necesară şi ştie să lucreze în condiţii potrivnice (lumină slabă, vreme urâtă, familie stresata, evenimente neprevăzute).
Este adevărat că fotografia reprezintă o parte importantă din bugetul nunţii. Chiar dacă e tentant să sacrifici fotografia pentru un tort mai bun sau nişte pantofi mai scumpi, obţinând o satisfacţie imediată, e mai important să investeşti în fotografie ştiind că rezultatul va fi preţuit mereu.
În funcţie de unde este fotograful, un fotograf bun poate să aibă un onorariu între 800-3000 de euro. Mulţi fotografi au nevoie de un avans că să rezerve data nunţii tale.
Înainte de a compara preţurile, vezi ce este inclus în onorariul fotografului. De exemplu:

* asistent
* al doilea fotograf
* editări/retuşări
* albume (pentru părinţi şi miri)
* fotografii printate
* ore acoperite (cât va fotografia)
* CD/DVD cu fotografiile
* sesiune de logodnă
* sesiune trash(love) the dress
* sesiune foto cu mirii în ziua nunţii, etc.

Trebuie menţionat că de cele mai multe ori un fotograf va sta cu voi pe toată perioada nunţii. Asta înseamnă între 14-16 ore. Chiar dacă nunta s-a terminat, munca fotografului nu a luat sfârşit. Urmează ore bune de selectare, editare, de realizare a albumelor (dacă sunt incluse). Împărţiţi onorariul unui fotograf la numărul de ore acoperite şi veţi vedea cât este tariful pe oră. Este un indicator bun când îl comparaţi cu alte costuri (de exemplu, un machiaj, o coafură).

Verifică fotograful!

După ce ai primit recomandări, uită-te pe portofoliul fotografilor. Mulţi fotografi au un website unde poţi să vezi o selecţie a nunţilor fotografiate. Este recomandat să vezi o nuntă completă. Dacă fotograful pe care l-ai ales este angajat pentru un alt eveniment în ziua ta, cere recomandări de la el. În cele mai multe cazuri, îţi va recomanda pe cineva cu un stil similar.

Alte considerente


Întâlneşte-te, dacă este posibil, cu fotograful înainte de a-l angaja. Dacă acest lucru nu este posibil, vorbeşte cu el la telefon. Va trebui să semnezi un contract şi să îi dai un avans pentru a rezerva data nunţii. Asigură-te că fotograful ales este cel care va fi prezent în ziua nunţii şi că acest lucru este menţionat în contract. Contractul ar trebui să menţioneze o data estimativă când vei primi fotografiile (în print sau DVD/CD), precum şi ce servicii sunt incluse.
La rândul tău, trebuie să incluzi un meniu pentru fotograf (nu trebuie să fie un meniu complet) şi să îi asiguri un loc unde poate să îşi lase în siguranţă echipamentul.

Câteva întrebări pentru fotograf:

* Ce stil de fotografie abordează?
* Preferă digital sau film?
* Are aparatură de rezervă?
* Îi plac mai mult fotografiile alb-negru sau color? Care este procentajul fotografiilor alb-negru şi color? Cuplul vreo putere de decizie în ceea ce priveşte numărul fotografiilor alb-negru, respectiv color?
* Dacă lucrează cu un asistent: ce face asistentul pe perioada nunţii? Dacă face fotografii, cere să vezi portofoliul lui.
* Câte ore de fotografiere sunt incluse? Cât costă o oră suplimentară?
* Face fotografii la detalii (aranjamente, buchete)?
* Ce fel de lumina preferă? Face fotografii folosind lumina disponibilă sau îşi va aduce echipament de lumina? Lumina afectează felul cum vor arăta fotografiile şi fotograful trebuie să ştie să folosească lumina în avantajul subiecţilor.
* Ce tipuri de albume sunt disponibile?
* Cine deţine dreptul de autor al fotografiilor? De obicei, fotografii îşi rezervă acest drept, iar mirii pot utiliza fotografiile doar în scop personal.
* Dacă se îmbolnăveşte, ce alternativă îţi poate oferi?
* Cere câteva referinţe.
* Când se plăteşte întreg onorariul?
* Dacă vă răzgândiţi în privinţa fotografului sau apare un eveniment neprevăzut, ce politică are? Avansul de cele mai multe ori nu se rambursează; fotograful a rezervat data pentru voi şi poate că a refuzat o altă nuntă pentru acea data. De aceea, avansul acoperă anumite costuri care apar în cazul în care se renunţă la contract.

Nu trebuie să fii specialist în aparatura pe care o folosesc fotografii. Pentru cei neavizaţi, o simplă înşiruire de echipamente nu înseamnă nimic. Nu trebuie să te stresezi dacă nu îţi spune nimic şi nici să te impresioneze aparatura pe care o folosesc. Nu înseamnă că ştiu să o folosească. Judecă obiectiv ceea ce îţi oferă şi fotografiile pe care le-ai văzut. Nu uita că fotografia este o artă.

  1. Lili says:

    Tu ai spus ca fotografia este o arta.Dupa ce mi-am delectat simtul vizual pe site-ul tau,as putea sa spun cu incredere,fara nici macar sa gresesc: arta este o fotografie !!! Pentru ca cel mai greu este sa reusesti sa “captezi” intr-o imagine si sentimente,nu numai lucruri vizuale 🙂